Hoe werkt het jaarnota scherm?

Gewijzigd op Vr, 14 Jul, 2023 om 2:42 PM

Op het jaarnotascherm wordt weergegeven wat er tot nu toe aan kosten is gemaakt en wat waarschijnlijk de uiteindelijke kosten op de jaarrekening zullen zijn. Om de verwachtte jaarnota te kunnen berekenen, is het noodzakelijk dat het energiecontract is ingevuld en dat er minimaal een maand aan meetdata beschikbaar is.

Van dit scherm zijn twee varianten. Namelijk:

1. Voor huishoudens zonder zonnepanelen
  2. Voor huishoudens met zonnepanelen

Het totaalbedrag in de balk wordt berekend uit een aantal onderdelen, namelijk:

• Netbeheerkosten. Deze staan standaard in de app
  • Teruggave energiebelasting. Staat ook standaard in de app
  • Vaste kosten elektriciteit en gas/warmte. Worden door de gebruiker zelf in het contract ingevoerd en wordt per dag gerekend.
  • Verbruik elektriciteit en gas/warmte. Het verbruik wordt vermenigvuldigt met de door de gebruiker in het contract ingevulde tarieven.

Als er geen tarieven zijn ingevuld, worden er standaardtarieven gebruikt.

1. Huishoudens zonder PV                                                                                       2.  Huishoudens met PV

Voor huishoudens met zonnepanelen wordt er berekend wat de kosten voor de afgenomen stroom zijn (rechts in het blauw) en wat de gebruiker terugkrijgt voor de teruglevering (links in het geel). In dit voorbeeld zijn de kosten tot nu toe 890 - 434 =  € 456,-

Bij de verwachtte jaarnota (in het witte veld) wordt, op basis van het verbruik tot nu toe, berekend wat naar verwachting de uiteindelijke kosten zijn. Dit is een indicatie. Naarmate de tijd vordert zal dit bedrag steeds realistischer worden. Maar, voor een zo accuraat mogelijke weergave is het van belang dat de gebruiker de juiste tarieven heeft ingevuld in het energiecontract.